השאירו פרטים ונדבר בהקדם האפשרי:

סיפורי הצלחה

זכויות רפואיות לטרשת נפוצה

מהי טרשת נפוצה (Multiple Sclerosis)?

טרשת נפוצה הינה מחלה בה המערכת החיסונית תוקפת את המיאלין בגוף. מיאלין הוא החומר שמבודד ומגן על סיבי העצב, כתוצאה מכך חלה פגיעה במערכת העצבים המרכזית (המוח וחוט השדרה) וביכולת של העצבים להעביר מידע אל המוח וממנו לשאר חלקי הגוף.
הצלקות שנוצרות בעקבות פגיעה זו נקראות "טרשות" (וגם "לזיות", "נגעים", "פלקים") ובעקבות פיזורן האקראי במקומות שונים במערכת העצבים המרכזית ניתן שמה של המחלה – טרשת נפוצה.

למרות שטרשת נפוצה היא מחלה שכיחה, הגורם למחלה אינו ידוע והטיפול הרפואי הקיים מוגבל. המחלה לרוב מאובחנת בגילאי 20-40 והמאובחנים בה חיים לצדה כל חייהם, אך איכות חייהם נפגעת משמעותית.

טרשת נפוצהישנם מס' סוגים של המחלה, שנבדלים זה מזה בין היתר בתדירות ההתקפים ובאופן התפתחות המחלה.

טרשת נפוצה התקפית

הסוג הנפוץ ביותר הוא טרשת נפוצה התקפית שנקראת גם טרשת נפוצה הפוגתית. טרשת זו מתבטאת בתקופות בהן ישנה התפרצות של הסימפטומים (תקופת ההתקף) ובעקבותיו תקופה של רגיעה והעלמות חלקית או מוחלטת של הסימפטומים (תקופת ההפוגה).

טרשת נפוצה שפירה

מיעוט מהחולים סובלים מטרשת נפוצה שפירה, בה יש התקפים מזעריים עם הפוגות ארוכות מאוד בין ההתקפים ומיעוט נוסף של החולים סובלים מטרשת נפוצה מתקדמת/פרוגרסיבית המתבטאת בהחמרה קבועה של הסימפטומים עם הזמן.

לטרשת הנפוצה יש מגוון תסמינים, אצל כל חולה המחלה באה לידי ביטוי בעיקר בכאב, חולשה, עייפות, תשישות. ישנן גם תסמינים כגון הפרעות תחושתיות שונות כמו תחושת נימול, הפרעות בתנועה ובהליכה וכן בעיות הפוגעות ביכולת הראייה, בזיכרון ובתפקוד מערכת השתן.

מהן הזכויות המגיעות לחולי טרשת נפוצה?

האופי של הטרשת הנפוצה כמחלה משתנה מחולה וחולה ולכן גם הזכויות עשויות להיות שונות ומגוונות. הזכויות הרפואיות שמגיעות לחולי טרשת נפוצה תלויות לא רק במצב מחלתו אלא גם בסטאטוס שלו, גילו, מצבו התעסוקתי וגובה השכר או הפנסיה שלו, כפי שיובהר בהמשך המאמר:

אובדן כושר עבודה – נכות כללית

חולה טרשת נפוצה מגיל 18 ועד גיל פרישה, שהינו 67 לגברים ו-62 לנשים, שבשל מחלתו נפגע כושר עבודתו בפועל. כלומר אין לו הכנסה מעבודה או שהכנסתו הצטמצמה ואינה עולה על הסכום הקבוע בתקנות (7,522 ש"ח ברוטו נכון לשנת 2024) יכול להגיש תביעה לקצבת נכות כללית שהיא במילים אחרות תביעת אובדן כושר עבודה.
קצבה זו משולמת לצורך הבטחת קיום מינימאלי למי שעקב בעיותיו הרפואיות נפגע כושר עבודתו. את הקצבה ניתן לקבל רטרואקטיבית לתקופה של עד 12 חודשים מיום הגשת התביעה בכפוף למצב הרפואי והתעסוקתי.

קצבת שירותים מיוחדים

במידה וזקוקים לעזרה רבה של הזולת בביצוע פעולות היום-יום (לבוש, רחצה, שליטה על הסוגרים, ניידות בבית, אכילה) ומשק הבית (הכנת מזון, הפעלת מכשירים, אחזקת בית, טיפול תרופתי, קניות, סידורים מוסדיים וכספים) אז הוא יכול להגיש במקביל גם תביעה לקצבת שירותים מיוחדים. גם חולה, שלמרות מצבו הרפואי, ממשיך ועובד עשוי להיות זכאי לקצבת שירותים מיוחדים וניתן לקבל את הקצבה גם בזמן שממשיכים לעבוד ויש הכנסות מעבודה. את הקצבה הנ"ל ניתן לקבל רטרואקטיבית לתקופה של עד 6 חודשים מיום הגשת התביעה בכפוף למצב הרפואי והתעסוקתי של החולה.

ניידות

חולי טרשת נפוצה שסובלים מהפרעות בתנועה ובהליכה עשויים להיות זכאים לגמלת ניידות המעניקה להם הטבות שונות, כגון: תג נכה, פטור מאגרת רישוי, קצבת ניידות, הלוואה עומדת (הנחה ממיסים ברכישת רכב חדש), הלוואה למימון אביזרים לרכב במידת הצורך ועוד. הטבות אלו ניתנות לצורך השתתפות בהוצאות ניידות וכן על מנת לסייע למוגבלים בניידות להשתלב בקהילה ולפתח חיים עצמאיים, בין שיש ברשותם ובבעלותם רכב ובין שאין ברשותם. מן ההטבות הנ"ל ניתן להמשיך וליהנות גם לאחר גיל פרישה.

חשוב לדעת ולזכור שמי שמקבל קצבת שירותים מיוחדים מהמוסד לביטוח לאומי אינו זכאי לגמלת ניידות, ומי שנמצא זכאי גם לקצבת שירותים מיוחדים וגם להטבות בניידות יצטרך לבחור ביניהן. למרות זאת אדם שמוגבל בניידות וזכאי לקצבה לשירותים מיוחדים מהמוסד לביטוח לאומי יכול בכל זאת לקבל הטבות לפי הסכם הניידות אם הוא עומד באחד משלושת התנאים הבאים:

  1. זכאי לקצבת שירותים מיוחדים בשיעור של 112% לפחות.
  2. נקבעו לו 100% מוגבלות בניידות.
  3. וועדה רפואית של לשכת הבריאות קבעה שהוא זקוק לכסא גלגלים ומשתמש בו.

פטור ממס הכנסה מסיבות רפואיות

חולה טרשת נפוצה שלמרות מצבו הרפואי ממשיך ועובד ומשלם מס הכנסה ממשכורתו או לחילופין חולה שהפסיק לעבוד ומשלם מס הכנסה מהפנסיה שלו עשוי להיות זכאי לפטור מתשלום מס הכנסה. חולה טרשת נפוצה זכאי לפטור מתשלום מס הכנסה אם נקבעה לו לתקופה של מעל לחצי שנה נכות רפואית בשיעור של 90% מצירוף של מספר נכויות עקב בעיות רפואיות שונות על פי חישוב משוקלל.

בנוסף לכך לחולה טרשת נפוצה עשויות להיות זכויות נוספות בביטוחים פרטיים כגון ביטוח מחלות קשות, ביטוח אובדן כושר עבודה וביטוח סיעודי.

לסיכום

הזכויות לחולי טרשת נפוצה שמפורטות במאמר זה הן מגוונות ושונות, לעיתים חולים לא מבינים לעומק את כל הזכויות שמגיעות להן ועלולים לפספס ולא לממש אותן במלואן.

לשם כך עורך דין שמתמחה בתחום הזכויות הרפאויות עם ניסיון רב בתביעות שונות והכרות עמוקה עם מחלת הטרשת הנפוצה יכול לעזור משמעותית בתהליך. אני כעורך דין בתחום פוגש את החולה, בוחן לעומק אילו תביעות רלוונטיות לסטאטוס שלו, מסביר את סיכויי התביעה ומלווה את התובע ובני משפחתו באופן מלא לאורך התהליך כולו, לרבות ייצוג בוועדות הרפואיות והגשת ערעור במידת הצורך, עד למימוש מלוא זכויותיו הרפואיות.

מוזמנים ליצור איתי קשר או להשאיר פרטים ואחזור אליכם בהקדם

Paste your AdWords Remarketing code here