מהי אלרגיה למזון?
אלרגיה למזון מוגדרת כתגובה מוגזמת של המערכת החיסונית למזון. בגופנו יש נוגדן בשם אימונוגלובולין (E IgE). כאשר נוגדן זה תוקף רכיב מסוים במזון אלרגני דוגמת: שומשום, בוטנים, ביצים, לקטוז וכדומה מופיעים תסמינים בגוף. תסמינים אלו יכולים להופיע כפריחה מגרדת, הקאות, שלשולים ואף קוצר נשימה.
תסמיני האלרגיה עלולים להופיע גם בחשיפה לכמות זעירה של מזון, ולעיתים מספיק אף מגע עם השפתיים על מנת לעורר תגובה מסכנת חיים.
אלרגני המזון השכיחים ביותר הם החלבונים הנמצאים בחלב פרה, ביצים, שומשום, בוטנים, דגים, פירות ים ואגוזים.
קיימים גם מקרים של אלרגיה לסויה, חיטה, כוסמת ומזונות טרופיים.
שכיחות האלרגיה למזון נמצאת בעלייה מתמדת ברחבי העולם. השכיחות המשוערת בקרב פעוטות וילדי הגן נעה בין 3-5% ובקרב ילדי בית הספר בין 1-2%. חלק מילדים אלו ימשיכו לסבול מרגישות אלרגית למזון /מזונות שונים גם בבגרותם.
תגובה אלרגנית מסכנת חיים
אנפילקסיס זוהי תגובה אלרגנית מסכנת חיים. היא כוללת בין היתר פריחה, נפיחות מפושטת, קשיי נשימה, צפצופים, הרגשת חנק וסחרחורת. במקרים קיצוניים גם אובדן הכרה ואפילו מוות. אם אתם הורים לילדים מגיל 9 חודשים גיל 10 שנים שסובלים אלרגיה מסכנת חיים למזון אתם עשויים להיות זכאים לגמלת ילד נכה בשל הצורך בהשגחה צמודה עליהם.
תנאי הזכאות לקצבה בגין אלרגיה למזון
קיימת אלרגיה למזון בהתאם לתבחיני אלרגיה
תבחיני אלרגיה הם פריחה, נפיחות מפושטת, קשיי נשימה, צפצופים, הרגשת חנק וסחרחורת.
המלצה למזרק אפיפן
רופא מומחה לאלרגיה המליץ לכם לרכוש ולהחזיק מזרק אפיפן בצמידות לילד/ה.
תיעוד רפואי על אלרגיה מסכנת חיים
יש לכם אסמכתא רפואית כי האלרגיה של הילד/ה מסכנת חיים.
אסתמה פעילה
הילד או הילדה בעלי האלרגיה למזון סובלים גם מאסתמה פעילה.
ליקוי הפוגע בשיקול הדעת של הילד
אם לילד או הילדה שלכם יש ליקוי בריאותי שפוגע בשיקול הדעת שלו לגבי מצבו ובמודעות שלו לסיכונים, כלומר הם לא יודעים לא להתקרב למזון אליו הם אלרגיים. ליקוי זה נבחן ביחס לבני הגיל של הילד.
המסמכים הדרושים לתביעה לאלרגיה למזון
טופס תביעה לקצבת ילד נכה
טופס תביעה לקבלת קצבת ילד נכה ניתן למצוא באתר הביטוח הלאומי או לפנות אלי במייל.
אישור תבחיני לאלרגיה
בדיקות עזר לאבחנת רגישות יתר מסוג תבחין עורי (SPT), תבחין דם או מבחן תגר.
המלצה למזרק אפיפן
לתביעה נדרש לצרף המלצה מרופא מומחה לאלרגיה למזרק אפיפן שיימצא עם הילד כל הזמן.
תיעוד רפואי
נדרש לצרף תיעוד רפואי עדכני על טיפול, אשר ניתן בזמן אמת בגין התקף, הכולל רכיב נשימתי או שוק אניפלקטי. אם אין תיעוד שכזה אזי יש להביא אסמכתא ממומחה ריאות או אלרגיה שקיימת אסתמה פעילה.
ההליך הבירוקרטי בתביעה לאלרגיה למזון
לאחר הגשת התביעה יוחלט האם ניתן לקבוע את הזכאות ללא נוכחות הילד. קביעת זכאות ללא בדיקת הילד היא על סמך המסמכים בלבד. במידה ונקבעה זכאות על סמך מסמכים בלבד ניתן (תוך 45 ימים) לבקש כן להיבדק בוועדה רפואית בנוכחות הילד. אם לאחר הגשת התביעה הוחלט כי יש צורך בבדיקה של הילד, מכיוון שלא ניתן לקבל החלטה על סמך מסמכים בלבד אז המוסד לביטוח לאומי יזמין את הילד או הילדה לוועדה.
במידה והתביעה נדחית ניתן לערער על ההחלטה תוך 90 ימים מהיום שבו התקבלה ההחלטה לוועדה רפואית לעררים. על החלטה של הוועדה הרפואית לעררים ניתן לערר תוך 60 ימים לבית הדין האזורי לעבודה מטעמים משפטיים בלבד.
קיימת אפשרות להגיש תביעה לבדיקה חוזרת כעבור 6 חודשים או אפילו לפני במידה וחלה החמרה במצב הבריאותי.
תקופת הזכאות לקצבה בגין אלרגיה למזון
הזכאות הראשונה תקבע לתקופה של שנתיים.
בתום השנתיים ובהתאם למצב לדכם, ולמסמכים מהשנה האחרונה, תקבע זכאות ל-3 שנים נוספות.
בהמשך, ובמידה וילדכם ממשיך ועונה לקריטריונים על פי מסמכים מהשנה האחרונה, תקבע זכאות עד גיל 10.
סכום הקצבה לאלרגיה למזון מסכנת חיים
הורים לילד שנקבע כי הינו סובל מאלרגיה מסכנת חיים בהתאם לקריטריונים המפורטים לעיל, יהיו זכאים לקצבת ילד נכה בשיעור של 50% (על סך של 1,676 ₪ לשנת 2023).
ניתן לקבל תשלום עבור תקופת זכאות רטרואקטיבית של עד שנה לפני מועד הגשת התביעה במידה והמקרה עמד בתנאי הזכאות בתקופה זו.
לא בטוחים האם להגיש תביעה?
אם אתם מתלבטים האם מגיעה לילדכם או לקרובי משפחתכם גמלת ילד נכה בשל אלרגיה מסכנת חיים. אם אתם תוהים כיצד ניתן להקל על הורים שאלו ולעזור להם לקבל גמלה שכזו. במידה ואתם מכירים מישהו שזכאי לגמלה אבל אתם לא בטוחים שנקבעה לו דרגת זכאות המשקפת את מצבם, אני ממליץ להתייעץ עם עורך דין הבקיא בתחום, אשר יבדוק את סיכויי התביעה וילווה אתכם לכל אורך הדרך עד למימוש מלוא הזכויות המגיעות.